Zit je huis aan de weg en heb je dus veel last van naar binnen kijkende mensen? Dan ben je wellicht op zoek naar een goedkope manier om meer privacy te krijgen in huis. Je hebt er misschien nog niet over nagedacht maar dan is raamfolie zeer geschikt. Het gaat hier dan vooral om gezandstraald of melkglas raamfolie. Dit zijn de meest bekende matte makende raamfolies welke inkijk tegen gaan. Deze type folies worden ook vaak gebruikt in de slaap- en badkamer. Hier is extra privacy ook altijd erg prettig! Raamfolie is een budgetvriendelijke manier om dit voor elkaar te krijgen. Alleen hoe plak je het op en zit er nog verschil tussen hoe het blijft zitten? In deze blog vertellen we je alles erover!
Hoe plak je raamfolie op?
Voordat je begint met plakken heb je een aantal spullen nodig. Met de volgende spullen heb je zeker weten een prachtig eindresultaat:
- Raamfolie: Uiteraard heb je raamfolie nodig om te beginnen. Nog geen geschikt folie gevonden? Bij de webshop www.raamfolieonline.nl vind je een uitgebreid assortiment aan raamfolies en de rest van de benodigdheden.
- Rolmaat of liniaal: Hiermee meet je het raam en het folie op.
- Stanleymes: Om het af te snijden heb je een scherp stanleymesje nodig.
- Plantenspuit: Het aanbrengen van raamfolie op een nat raam maakt het gemakkelijker.
- Rakel: Deze gebruik je om het folie glad te strijken. Gebruik het liefst eentje met vilt.
Dan nu de stappen om het raamfolie goed aan te brengen:
- Begin met het folie op maat te maken. Snijdt het wel iets breder af dan nodig zodat je zeker weten genoeg folie hebt.
- Het is belangrijk dat het raam schoon is. Het schoonmaken kan gemakkelijk met een sopje van warm water en een druppel afwasmiddel.
- Voordat je begint met plakken is het belangrijk dat de ondergrond nat is. Spray de ondergrond nat met de plantenspuit.
- Op elk folie zit een beschermlaag. Dit is om de plak- of statische laag te beschermen. Verwijder een stukje van het folie maar niet volledig.
- Dan is het nu tijd om te beginnen met plakken. Begin met plakken in een hoek zodat je zo gemakkelijk het raam af kan.
- Heb je de bovenstaande stappen gevolgd? Dan is het tijd het water onder het folie vandaan te wrijven. Wrijf van het midden naar de zijkanten om dit te doen. Leg wel wat handdoeken neer want anders ligt het water overal.
- Als je alle stappen hebt voltooid kun je genieten van meer privacy in huis!
Wat is het verschil tussen zelfklevend en statisch?
Dan is er nog een verschil tussen hoe het folie blijft plakken. Er is namelijk zoiets als zelfklevend maar ook statisch is mogelijk. Alleen dan denk je misschien nu maar dat is toch hetzelfde? Nee, dit is niet het geval. Laten we beginnen bij zelfklevend raamfolie. Dit type raamfolie plakt door middel van een lijmlaag. Vaak wordt dit ook gezien als de wat moeilijkere variant om op te plakken. Dit is enigszins waar als je het zonder water aanbrengt. Daarom raden we ook bij folies met een lijmlaag aan veel water te gebruiken. Hierdoor zit het niet direct vast en kun je het nog iets corrigeren. Statisch folie daarentegen plakt door middel van statische elektriciteit. Het fijne hieraan is dat het geen lijmlaag bevat. Dit maakt het aanbrengen gemakkelijker doordat het nog losgehaald kan worden. Lukt het even niet met het aanbrengen? Dan begin je gewoon weer opnieuw!